همه ساله شایعترین علت دوری از کار در کارمندان کمر درد عنوان میشود و بد نیست بدانیم که دولت ها بابت مرخصی استعلاجی و درمانی کارمندانی که از درد های کمر و پشت و گردن رنج میبرند هزینه های زیادی را متحمل میشوند . که البته میتوان سهم کوچکی از آن همه هزینه گزاف را خرج پیشگیری نمود و از بروز بیماری ها جلوگیری کرد .
ستون فقرات انسان از 4 قسمت کلی :
1-گردنی 2- پشتی 3- کمری 4- خاجی و دنبالچه تشکیل شده است . ، ستون فقرات گردنی شامل 7 مهره ،ستون فقرات پشتی شامل 12 مهره، ستون فقرات کمری شامل 5 مهره و در قسمت انتهایی ستون فقرات استخوان های ساکروم و یا خاجی و دنبالچه میباشد که مجموعا شامل 32قطعه میباشد .
بدین صورت که ستون فقرات گردنی، پشتی ، و کمری دارای دیسک های بین مهره ای میباشند که برای جذب فشار شوک های ناشی از فشار های مختلف، بین مهره ها قرار گرفته اند .
بهترین شکل ستون فقرات بر روی هم میباشد در حالت طبیعی بیشترین قوس آن در ناحیه قفسه سینه و یا پشتی ستون فقرات وبه سمت بیرون برجسته است و دو قوس دیگر یعنی گردنی و کمری به سمت جلو بدن برجستگی دارد .
فرم طبیعی و نرمال ستون فقرات باید به گونه ای باشد که محور وزن و یا خط ثقل بدن به طرز مناسبی از سر و گردن به کف پا ها و زمین منتقل شود ، این بردار انتقال وزن می بایست مسیری به صورت زیر داشته باشد:
انتقال وزن سر (جمجمه) به اولین مهره گردن ، سپس به مهره حد فاصل فقرات گردنی و پشتی و بعد مهره حد فاصل فقرات پشتی و کمری و سپس با انتقال از جلوی خاجی ، از جلوی مفصل لگن رد شده و از جلوی مفصل زانو و مچ پا به کف پا میرسد. هر گونه انحراف از این وضعیت منجر به اعمال فشار شدید به مهره ها و دیسک بین مهره ها می گر دد.
ضمنا مرکز ثقل بدن در محاذات قدامی مهره s2 یا دومین مهره خاجی میباشد .
باید نهایت دقت صورت پذیرد که ستون فقرات همیشه در وضعیت طبیعی و در فرم (double s) قرار گیرد در غیر اینصورت فشار زیاد تحمیل شده موجب صدمه به دیسک بین مهره ها و عضلات کنار مهره ها خواهد شد و موجبات ایجاد بیماری دیسک را چه گردنی و چه کمری فراهم میکند .
و اصولا عادت مردم بر این است که ناخواسته و بیشتر از آن چه در تحمل بدن است به آن فشار بیاورند که البته زیاده روی در کار کردن به دلیل مشکلات اقتصادی نیز میباشد . به هر حال زمان طولانی کار گریبانگیر اغلب کارمندان نیز میباشد ،کارمندان معمولا بیشترین اوقات کاری خود را در حالت نشسته سپری میکنند و چنانچه زمان غذا خوردن نشستن در اتوبوس و یا رانندگی ،نشستن در خانه و ... را هم مد نظر قرار دهیم میبینیم که بیشترین زمان زندگی یک کارمند در حالت نشستن میگذرد و شاید همین موضوع عامل اصلی درد پشت در کارمندان و رانندگان باشد که در خیلی از آن ها به صدمات جبران ناپذیری ختم میشود
دیسک بین مهره ای از دو قسمت محیطی و مرکزی تشکیل شده قسمت محیطی به نام Anolous fibrosus از الیاف محکم فیبری تشکیل شده و قسمت مرکزی حالت ژلاتینی دارد که در مجموع به صورت یک اسفنج فشرده ،فشارهای وارد شده به مهره ها را جذب میکند .
قابل ذکر است که دیسک فقط در حالی میتواند تغذیه کند و مواد غذایی و اکسیژن مورد نیازش را دریافت کند که تحت فشار نباشد . چون هیچ گونه خونرسانی و رگ خونی مستقیما وارد دیسک نمیشود . بنابراین در ساعات استراحت شب تا صبح ،دیسک بین مهره ای مواد غذایی و آب دریافت میکند و حجیم میشود . لذا قد افراد در ساعات صبح بلند تر از عصر و شب است .
فتق یا بیرون زدگی دیسک وقتی اتفاق می افتد که قسمت مرکزی دیسک Anolous polposus بین مهره ای به سمت عقب یعنی به سمت کانال نخاعی رانده شود و به طرق مختلف به ریشه های اعصاب نخاعی فشار وارد کند .
در این صورت انتشار و بروز درد موجب درد در اندام های فوقانی یا تحتانی خواهد شد .
بسته به اینکه فتق دیسک بین مهره ای در ناحیه گردنی و یا کمری رخ داده باشد. چون اعصاب نخاعی متشکل از بخش های حسی و حرکتی است که به اندام ها رفته و عصب دهی عضلات و سایر بافت های اندام را به عهده دارد . بنابراین مجموعه ای از علایم دیسکوپاتی را میتوانیم شاهد باشیم.مشروط بر اینکه بر ریشه های عصبی اعمال فشار کرده باشد .
نشستن های طولانی مدت موجب ایجاد فشار های زیاد بر دیسک های بین مهره ای و طبعا عدم رسیدن مواد غذایی و اکسیژن به آن ها خواهد بود . اینگونه است که افرادی که به هیچ وجه کارهای سنگین بدنی انجام نمیدهند،نیز ممکن است به سادگی دچار فتق دیسک بین مهره ای شوند .درست مانند کارمندان ، مدیران و ... به سبب نشستن در جلسات طولانی مدت بدون تحرک و بدون داشتن آمادگی کافی .
از این روست که بسیاری از افراد در رده های بالای مدیریتی همچون وزرا و... تا کارمند های عادی ممکن است بدون انجام هیچگونه کار سنگین دچار بیماری دیسک بین مهره ای شوند .
بهترین راه حل برای کاستن از فشار وارد بر ستون فقرات در هنگام نشستن های دراز مدت بر روی صندلی ، تغییر دادن مکرر وضعیت است .
نکته اینجاست که هر چند حفظ شکل صحیح ستون فقرات در تمام حالات نشستن لازم است و نشستن در حالت طبیعی و اصولی فشار های وارد بر ستون مهره ها را کمتر میکند ،اما باز هم تغییر دادن مکرر وضعیت ، برای جاری شدن بهتر خون در عضلات کمر و آرامش نسبی آن ها لازم است .
گفتیم که لازم است زاویه بین پشتی و نشیمنگاه صندلی بین 100_110 در جه حفظ شود و پشتی صندلی نیز قوس های کمری پشتی و حتی گردنی را به خوبی محافظت کند و ...
برخی صندلی ها جدیدا به گونه ای طراحی شده اند که هنگام خم کردن پشتی صندلی قسمت نشیمنگاه صندلی نیز به نسبت خم میشود تا وضعیت طبیعی و زاویه مطلوب بین پشتی و نشیمنگاه را حفظ کند .
حفظ ستون فقرات در حالت Double S یا S دوبل که در قسمت ها قبل به آن اشاره کردیم . انتخاب صندلی مناسب یکی از نکات مهم برای پیشگیری از اختلالات اسکلتی عضلانی اس ،قبل از خرید صندلی مقاله زیر را بخوانید.
حفظ زاویه بین ستون مهره ها و ران ها در حد 100-90 وضعیت مطلوبی است که نه تنها به طبیعی ماندن شکل S دوبل ستون فقرات کمک میکند بلکه بلکه موجب میشود که عملکرد سیستم تنفسی ، گردش خون و حتی گوارش بهتر صورت پذیرد .
چنانچه صندلی تنظیم نشود هیچ نوع صندلی مناسب نخواهد بود . شما وقتی صحیح نشسته اید که زاویه کمر و ران ها 100_90 درجه باشد و همزمان کف پا ها بر روی زمین باشد .
از طرفی نیز زاویه بازو و ساعد در حدود 100-90 درجه حفظ شود یعنی تکیه گاه آرنج و یا دسته صندلی نیز در سطح مناسب قرار گرفته باشد .
چنانچه ارتفاع میز کارمند قابل تنظیم باشد،بسیاری از مشکلات قابل حل است .
چه خوبست که برای انجام کارهای مختلف تا جایی که بتوان از محل صندلی بند شویم و پس از چند قدم سمت آن محل مورد نظر برویم ،مثلا برای کپی گرفتن ، صحبت کردن با دیگران ، چای خوردن ، استفاده از قفسه کمد و ...
باید دقت شود که با کمک دسته های صندلی و با فشار بر آن ها از نشیمنگاه صندلی خود را کند و بلند کنیم حتی هنگام برخاستن از صندلی کمی به جلو مایل شویم و کف پا ها را که به زیر صندلی و کمی عقب تر برده ایم به زمین فشار دهیم و لذا با فشار کف پا ها و کف دست ها عمل بلند شدن را انجام دهیم درست همین وضعیت باید در لحظه نشستن اجرا شود و هرگز به طور ناگهانی و ضربتی روی صندلی ننشینیدو بلند نشوید ،حتی المقدور(مشروط بر اینکه وضعیت زانوها مناسب باشد و بیماری جانبی نداشته باشید ) به جای آسانسور از پله استفاده نمایید خلاصه این موضوع که نحرک در وضعیت های مختلف برای بدن انسان خیلی بهتر از وضعیت یکسان ثابت و نشسته است .
صندلی شما میتواندیک ماشین مناسب برای حفظ تناسب اندام شما باشد و انجام برخی حرکات کششی در حالات نشسته برای کارمندان و کاربران کامپیوتر بسیار توصیه میشود تا هم به سیستم تنفسی قلبی عروقی و اسکلتی کمک کند و هم مانع از انقباض و اسپاسم عضلات و خشکی مفاصل و سفتی تاندون ها و لیگامان ها شود .
لذا توصیه میکنیم که ورزش در هنگام کار فراموش نشود .
8_ ملاحظه وضعیت بیماران
یک شخص سالم هرگز نباید 45 دقیقه به طور ثابت در یک وضعیت بماند و با همین فواصل میبایست اقدام به تغییر وضعیت کامل بدنی نموده مثلا بایستیم و حتی چند قدم بزنیم .
البته این موضوع به خصوص در افرادی که سابقه مشکلات ستون فقرات بخصوص دیسک کمر دارند با شدت بیشتری صادق است و حتی در خصوص برخی از این بیماران حداکثر زمان نشستن را بیست دقیقه بیان میکنند و به تغییر وضعیت در فواصل 20 دقیقه ای بسیار تاکید شده است حتی دراز کشیدن و انجام برخی حرکات ورزشی _درمانی را در این فواصل برای آن ها توسط پزشکان توصیه میشود .
کمر درد یکی از شایع ترین درد های اسکلتی عضلانی است که امروزه بخصوص در جوانان شایع تر است ، اما تا حالا شده با خودتون فکر کنید که برای کمر درد چی خوبه ؟ اصلا برای کمر درد باید استراحت کنیم یا نه ؟ اگر استراحت میکنیم چه مدت کافیست ؟ یا اینکه اصلا چه وقت زمان درست مراجعه به پزشک هست؟ و برای درمان دردمون پیش چه پزشکی باید بریم ؟ اگر به دنبال جواب این سوالات میگردید در ادامه این مقاله همراه …
سه شنبه ۱۷ دی ۱۳۹۸الألم العضلی إنّ الألم العضلی لا یصنّف کمرض بحدّ ذاته بقدر ما یتم اعتباره واحد من الأعراض الجانبیة لأمراض ومشاکل صحیّة أخرى، ویکون تمدّد فی عضلة واحدة أو مجموعة من عضلات الجسم، وإذا لم یتمّ البحث عن سببه قد یسبب مضاعفات أکثر خطورة مستقبلاً، أبرزها الإصابة بالوهن العضلی الأیضی أو متلازمة التعب المزمن. أسباب آلام العضلات هناک مجموعة مختلفة من الأسباب تؤدّی إلى الشعور بألم فی …
چهارشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۸الم الظهر الشکوى من الم الظهر (Back pain) مسألة شائعة جدًا، إذ یعتبر الم الظهر، السبب الأکثر انتشارا للتوجه للعلاج الطبی وللتغیب عن العمل. الأنباء المشجعة هی أنه بالامکان تجنب غالبیة أنواع الام الظهر (Back pain). فی حال فشلت محاولات تجنب الم الظهر، فان علاجاً بسیطاً یمکن القیام به من البیت، بالإضافة إلى الحرص على تفعیل الجسم بشکل صحیح، من شانها أن تعالج الام الظهر خلال عدة أسابیع، لیعود …
پنجشنبه ۷ آذر ۱۳۹۸ألم الکتف یُصاب الکتف کغیره من أجزاء الجسم بالعدید من المشاکل الصحیّة المختلفة التی تؤدی إلى الشعور بالألم فیه، وخصوصاً أنه یتألّف من مجموعة متکاملة من الأوتار والعضلات والمفاصل، التی تعمل کنظام متکامل حتى تنشأ عنها حرکة ذراع الید، وعادةً ما تکون آلام الکتف نتیجة إصابة بضربة أو خلل وظیفیّ معین؛ لذلک سوف نتناول هنا أبرز الأسباب التی تؤدّی لوجود ألم فی الکتف، ومن أبرز هذه الأسباب ما …
یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۸التشخیص یرجح أن یقوم الطبیب بالتالی فی أثناء الفحص البدنی: فحص رکبتک تحسبًا لوجود تورم وألم ووجع وسخونة وکدمات واضحة بها إجراء فحص للتحقق من المسافة التی یمکنک تحریک الجزء السفلی من ساقک لها فی اتجاهات مختلفة الضغط على مفصل الرکبة أو جذبه لتقییم سلامة هیکل رکبتک اختبارات التصویر الطبی وفی بعض الحالات قد یَقترِح طبیبکَ بعض الاختبارات، ومنها: الأشعة السینیة. قد یُوصِی طبیبکَ …
یکشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۸العلاج غیر الجراحی لألم العضلات والعظام فی مرکزآرمان الشامل لإعادة التأهیل جراحة القرص القطنی والعنق دون جراحة العلاج غیر الجراحی لالتهاب المفاصل فی الرکبة العلاج غیر الجراحی لاضطرابات الکتف والکتف والألم العلاج غیر الجراحی للقدم المسطحة العلاج غیر الجراحی لتشوهات العمود الفقری وآلام الظهر والبزل القطنی المفرط العلاج غیر الجراحی للرکبة الصلیبیة والأقواس العلاج غیر …
دوشنبه ۶ آبان ۱۳۹۸سلام دوستان کرونا را جدی بگیریم اما کمتر بترسیم؛٩٨درصد از بیماران مبتلا به این ویروس با رعایت یه سری نکات درمان شده اند. راههای انتقال کوروناویروس جدید همانند سایر کوروناویروس ها و ویروس آنفلوانزا است؛ یعنی از تماس دست آلوده به ترشحات تنفسی با چشم، بینی و دهان، از راه قطرات تنفسی (عطسه، سرفه و صحبت کردن چهره به چهره به مدت طولانی)، بنابراین ????استفاده از ماسک برای فرد بیمار و …
دوشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۸بادی کامپوزیشن یا ترکیب بدنی چیست؟ بدن ما از دو نوع توده تشکیل شده است: توده چربی و توده بدون چربی. توده چربی، چربیهایی است که در اندامهای داخلی بدن قرار گرفته و توده بدون چربی که شامل استخوان، آب و عضلات است. چربیها در بدن میتوانند در بافت عضله، زیر پوست و یا در اطراف اندامهای اصلی واقع شده باشند. ارزیابی ترکیب بدن برای توصیف درصد چربی، استخوان، آب و عضله در بدن …
یکشنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۸یکی از درد های رایج و بسیار آزاردهنده در بین مراجعین سر درد میباشد بخصوص سر دردهای ناگهانی و یامزمن و طولانی مدت؛که بعضا با دردهایی مانند میگرن اشتباه گرفته میشود و در نتیجه درمان هم نتیجه بخش نیست،بنابراین اگر مدت هاست که دچار سردرد هستید و با درمان های مختلف هنوز دردتان ادامه دارد این ویدیو را با دقت ببینید .
شنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۸امروزه یکی از راهکارهای بدون نیاز به جراحی دردهای اسکلتی و عضلانی از جمله کمر درد و زانو درد فیزیوتراپی میباشد . اما بسیار اهمیت دارد که فیزیوتراپی به شکل درست انجام پذیرد .چراکه یک فیزیوتراپی نامناسب همواره صدمات و آسیب های بیشتری را به فرد وارد میکند . بخش فیزیوتراپی مرکز جامع توانبخشی آرمان با داشتن کادری مجرب و متخصص و همینطور تجهیزاتی جدید همواره سعی نموده است تا نیاز شما عزیزان …
چهارشنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۸یکی از دلایل اصلی مراجعه افراد به کلینیک های توانبخشی گردن درد میباشد ، اما نکته خوب این است که بسیاری از علایم درد گردن را میتوان با حرکات کششی اصولی ، تمرینات مقاومسازی و حفظ حالات صحیح استقرار گردن کاهش داد یا کاملاً از بین برد و همینطور، گاهی میتوان به همین ترتیب از بروز گردندرد جلوگیری کرد... تحت هیچ شرایطی بدون مشورت گرفتن از پزشک متخصص در صورتی که گردن درد …
پنجشنبه ۶ تیر ۱۳۹۸