زانودرد مشکلی است که این روزها به سراغ همه افراد می آید، شما در هر سنی که باشید، احتمال اینکه دچار این درد شوید زیاد است. دلیل این موضوع سبک زندگی اشتباه ماست. عدم تحرک و تغذیه نامناسب ،اضافه وزن و عدم استفاده از سرویس فرنگی به مدت طولانی چهار زانو نشستن و ... از جمله مشکلاتی هستند که با آن رو به رو هستیم .
آرتروز زانو رایج ترین نوع آرتروز به شمار می رود و در حقیقت تخریب و فرسایش مزمن غضروف مفصلی اطراف زانو است. این بیماری عموما افراد بالای 45 سال را هدف قرار می دهد، با این همه در هر سنی احتمال ابتلا به آرتروز زانو وجود دارد. غضروف مفصلی غلافی روی استخوان های مفصل زانو (پشت کشک زانو، پایین استخوان ران و بالای استخوان درشت نی) را می پوشاند.آرتروز زانو یکی از شایع ترین علل بروز دردهای مفصل زانو می باشد .
.در این مقاله شما را با انواع روش های درمانی بدون جراحی آرتروز زانو آشنا خواهیم کرد .
برای دیدن ویدیو توضیحات خانم دکتر رحیمی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
علل زانو درد
با افزایش سن،به علت افزایش فشارهای وارده بر مفصل و نیز از دست رفتن مقادیر زیادی از مواد معدنی و کلسیم در بدن،مفاصل به سوی تخریب شدن پیش میروند.این تخریب شدن عبارتست از کم شدن فاصلۀ مفصلی و ساییده شدن سطوح مفصل به هم دیگر.در این روند،عضلات اطراف نیز دچار اسپاسم و نقاط ماشه ای میشوند.همچنین در تاندونها و رباطهای اطراف نیز حالت کلسیفیکیشن یا استخوان سازی نا به جا رخ میدهد. در فیلم آرتروز زانو ،به تفصیل میتوان این روند را مشاهده کرد.حال بعد از اینکه این تغییرات در مفاصل به وجود آمد،علایم آرتروز در مفصلی بروز میکند که تحت بیشترین فشار است. به طور مثال اکثر افراد در جامعه،به آرتروز زانو دچار میشوند.با درمان نکردن زانو،علایم به سمت مفاصل بالاتر مثل کمر پیش رفته و باعث ایجاد درد و تغییر شکل نیز در آن ناحیه میشود.
روماتیسم مفصلی: این بیماری التهابی به پوشش مفصل زانو (سینوویم) حمله میکند و یکی از گروههای بیماریهای تحت عنوان آرتروزهای التهابی میباشد. روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی سیستمیک است که میتواند به هر مفصلی حمله کند. خصوصیت این بیماری مزمن دورههای عود و بهبود است و میتواند افراد با تمام سنین را درگیر کند. روماتیسم مفصلی زانو میتواند باعث نابودی و تغییر شکل دائم مفصل زانو حتی قبل از اینکه علائم شدید شوند، گردد. علت روماتیسم مفصلی زانو ناشناخته است.
این غضروف در زمان بروز آرتروز زانو دستخوش تغییراتی تدریجی می شود: خاصیت کشسانی خود را از دست می دهد، به مرور سخت و سفت می شود، ترک بر می دارد و حین انجام فعالیت یا در اثر ضربه راحت تر از پیش آسیب می بیند و فرسوده می شود. بنابراین چون استخوان ها نمی توانند به سهولت روی غضروف ناهموار حرکت کنند. استخوان تحریک می شود و باعث زانو درد می گردد. سر استخوان های درگیر ضخیم می شود و خارهای استخوانی شکل می گیرند. همچنین ممکن است قطعه های کوچکی از غضروف شکسته شده پیرامون ناحیه داخلی زانو شناور باشند.
در غضروف بیش از نیمی از مبتلایان به آرتروز مفصل زانو رسوب های مواد معدنی نیز وجود دارد. به علاوه غلظت مایع مفصلی نیز تغییر می کند. رقیق تر می شود و چسبناکی اش کاهش می یابد. در نتیجه میزان خاصیت حافظت کنندگی و روان کنندگی حرکتی اش رو به کاستی می گذارد و در نتیجه به تدریج درد زانو شروع می شود و شما باید به پزشک مراجعه کنید تا بهترین روش درمان آرتروز زانو را برایتان تجویز نماید.
آرتروز زانو یکی از شایع ترین علل بروز دردهای مفصل زانو می باشد . انواع آرتروز زانو شامل آرتروز در اثر فشار زیاد و تخریب غضروف مفصلی با افزایش سن ، آرتروز پس از صدمات و ضربات مستقیم به زانو و آرتروز متعاقب آرتریت روماتوئید می باشد. در مراحل اولیه آرتروز فعالیت های شدید مثل پریدن و یا فعالیت های ورزشی شدید برای بیمار دردناک است و درمان هایی همانند کاهش وزن ، تقویت عضلات ، کاهش فعالیت و استراحت می توانند موجب بهبودی بیمار شوند. با پیشرفت آرتروز درد در حین بالا و پایین رفتن از پله ، و سایر فعالیت های روزمره رخ دهد. در این مرحله درمان هایی همانند داروهای ضد درد و التهاب ،فیزیوتراپی و تزریق داروهای ضد التهاب در مفصل می تواند به بیمار کمک کند. در صورتی که آرتروز زانو پیشرفت زیادی داشته باشد ، تنها راه درمان جراحی تعویض مفصل زانو می باشد.
برای دیدن ویدیو توضیحات خانم دکتر رحیمی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
درمان آرتروز زانو
هنگامیکه روند آرتروز در بدن آغاز میشود،کم کم سطوح مفاصل دچار ساییدگی و تخریب شده و علایم آرتروز مثل التهاب،درد و در موارد شدیدتر،تغییر شکل استخوانی ایجاد میگردد.در افراد مختلف با توجه به میزان فشار وارده بر روی مفصل،میزان آسیب متفاوت است. یکی از علایم تعیین کننده میزان فشار،وزن بدن است که این مورد اضافه وزن بیشتر در بانوانی که در دورۀ یائسگی به سر می برند بروز میکند. زمانی که آرتروزشدید مفاصل زانو اتفاق می افتد، علاوه بر درد و التهاب تغییر شکل را نیز در مفصل داریم.زانوها در این حالت به صورت پرانتزی درآمده و هرچه این فشار تداوم یابد این تغییر حالت بیشتر شده و در شرایط مزمن،تنها راه درمان آرتروز شدید مفاصل زانو، تنها تعویض مفصل است. البته این اقدام بهتر است تا قبل سن ۶۰ سالگی انجام نگیرد.زیرا بعد از ۶۰ سالگی،تحرک کلی فرد کم میشود.
درمان های فیزیوتراپی برای آرتروز زانو شامل استفاده از جمله اولتراسوند به منظور افزایش انعطاف پذیری بافت ها ، استفاده از لیزرهای پرتوان و کم توان به منظور ترمیم بافت و کاهش درد و التهاب ، مگنت درمانی به منظور ترمیم بافت ،استفاده از تکنیک های درمان دستی به منظور بهبود انعطاف پذیری بافت و بهبود حرکت در مفصل زانو ، تمرین درمانی هدفمند به منظور تقویت عضلات ضعیف و کشش عضلات کوتاه و ایجاد قدرت ، حرکت و ثبات در مفصل زانو می باشد.
ورزش درمانی به جهت تقویت و حمایت عضلات زانو حمایت کننده مفصل زانو بسیار مفید میباشد،یکی از بهترین و موثرترین راههای درمان آرتروز زانو ورزش می باشد. ورزش می تواند موجب ثبات مفصل زانو شود .
برای ورزش درمانی ابتدا باید از پزشک خود مشورت بگیرید چرا که انجام نادرست ورزش ها میتواند آسیب به شدت بیشتری را به مفصل زانو وارد نماید .
به طور کلی
شنا کردن، ایروبیک آبی و دیگر فعالیت های مربوط به آب می توانند بدون شدت بالا انعطاف و قدرت را بالا ببرند،ورزش در آب می تواند درد را کاهش دهد و عملکرد فیزیکی را در افرادی که مبتلا به آرتروز اندام تحتانی هستند بهبود بدهدشنا:ورزش شنا اولین توصیه پزشکان به بیماران مبتلا به آرتروز زانو است. شنا برای زانوها بسیار مفید است، اما شنای کرال پشت توصیه نمی شود. راه رفتن حداقل به مدت 15 دقیقه در بخش کم عمق استخر نیز بسیار مناسب است، چراکه این حرکت منجر به تقویت عضلات اطراف زانو می شود، بدون این که وزن بدن به زانو فشار بیاورد.
هم چنین تمرین تای چی روشی است که می توانید با کمترین فشار عضلات اطراف مفصل ها را قوی کنید و دامنه حرکاتتان را افزایش دهید. ورزش با کاهش وزن و تقویت عضلات ، فشار اضافی را از روی مفصل زانو بر می دارد و احتمال بروز آرتروز زانو را کاهش می دهد
یکی دیگر از درمان های آرتروز زانو، می توان یوگا را نام برد . یوگا با توجه به تاکیدی که در افزایش انعطاف پذیری عضلات دارد می تواند در درمان آرتروز زانو موثر و مفید باشد. سایر ورزش هایی که می توانند در درمان آرتروز زانو موثر باشند دوچرخه ، تمرینات تقویتی و فیزیوتراپی زانو ، شنا و پیاده روی می باشند.
دوچرخه سواری:از آنجا که در دوچرخه سواری فشار زیادی به زانوها وارد نمی شود، می توان این ورزش را هم برای تقویت مفصل زانو توصیه کرد.(با پزشک خود مشورت نمایید)
هر نوع ورزشی که منجر به خم شدن شدید مفصل زانو شود، می تواند برای زانو زیان آور باشد. چنانچه موقع خم کردن زانو، وزنه ای هم برداشته شود، فشار وارد شده به زانوها دوبرابر می شود و میزان آسیب افزایش می یابد. بنابراین در ورزش هایی که شامل حرکات خم شدن و پریدن هستند (مانند بستکبال، بدمینتون و فوتبال) احتمال آسیب زانوها بیشتر است
شما میتوانید با کلیک بر روی لینک زیر ویدیو ورزش های مفید زانو را مشاهده نمایید.
ورزش زانو
تجویز دارو به جهت کاهش التهاب و درد مفصل زانو و سهولت حرکت مفصل زانو صورت میگیرد.
گاهی درمان های دارویی با مصرف استامینوفن شروع میشوند که به مدیریت و کاهش درد کمک میکنند اما این اولین گام است. در زیر لیست چند داروی مفید و کاربردی برای درمان آرتروز زانو را بررسی میکنیم.
تزریق داخل مفصل زانو ( تزریق کورتون، تزریق ژل هیالورونیک اسید ، تزریق PRP ، تزریق ازون )
شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با انواع تزریقات مفصلی بر روی لینک زیر کلیک نمایید .
تزریق مفصل زانو
یکی از راهکارهای مناسب برای افرادی که به درمان های خوراکی و موضعی پاسخ نمی دهند ،تزریق ژل داخل مفصل زانو میباشد . در مفصل طبیعی هیالورونیک اسید به عنوان کاهنده اصطکاک جهت تسهیل حرکات مفصل نقش ایفا میکند و در بیماران مبتلا به آرتروز میزان این اسید کاهش میابد بنابراین تزریق ژل میتواند باعث کاهش التهاب درد مفصل زانو شود .
نحوه تزریق
در هر مفصل بین 3 تا 5 بار به صورت هفتگی تزریق انجام میشود . معمولا تا6 ماه اثر دارو باقی می ماند و منع مصرف در تزریقات مکرر نمیباشد.
برای کنترل برخی از دردها و برای بیمارانی که داروهای مسکن بر روی بدنشان تاثیر نمی گذارد موثر است. زمانی که این روش با درمان های جدید ترکیب شود، تاثیر بسزایی در تسکین و درمان آرتروز زانو خواهد بود.
طب سوزنی روشی بدون درد وبسیار آرامش بخش است وضمن استرسزدایی از سیستم ذهنی وجسمی افراد، منجر به هماهنگی بیشتردرکار کرد ارگانها وبافتها وکاهش التهاب و تورم درمفاصل مورد درمان می گردد.
شروع تاثیرطب سوزنی برای کاهش درد معمولا درحد چند ثانیه تا چند دقیقه است و به همین دلیل، طب سوزنی برای عمده مراجعین با درد زانو، باتجربه آنی رفع خستگی، کاهش درد زانو، بهبود آرامش وخواب واحساس سبکی درزانوها همراه است.
استفاده از کفی های با لبه داخلی در افرادی که دچار زانوی ضربدری ( والگوس ) هستند و استفاده از کفی های با لبه خارجی به همراه بانداژ مفصل ساب تالار در افرادی که دچار زانوی پرانتزی ( واروس ) هستند و همچنین بانداژهای خاصی که کشکک را به سمت داخل زانو می آورد در مبتلایان به آرتروز توصیه میشود .
بهترین درمان حفظ وزن سالم و کاهش وزن در صورت لزوم است که کار آسانی نیست. با این حال هر کیلوگرم کاهش وزن به معنی ۴ کیلوگرم فشار کمتر بر روی زانوها است. برخی افراد با کاهش ۵ تا ۱۰ کیلوگرم وزن خود متوجه برطرف شدن علائم خواهند شد.
وسائل کمکی حرکت مانند عصا و چوبدستی میتواند تا 25 درصد از وزن بر روی پای مقابل را کاهش دهد و سبب کاهش درد و بهبود عملکرد شود از این رو استفاده از عصا در سمت مقابل در برخی بیماران آرتروزی توصیه می شود.
ارتفاع عصا و نحوه صحیح استفاده از آن بسیار مهم است . طول مناسب برای عصا فاصله از کف زمین تا تروکانتر بزرگ استخوان ران (تقریبا"محل درز جیب شلوار ) است و آرنج بیمار حین استفاده از عصا باید حدود 20 درجه خم باشد
یکی از راه های تسکین التهاب عضلات در آرتروز فیزیوتراپی است. ماساژدرمانی از طریق بهبود جریان خون و گرم کردن ناحیه به تسکین درد و کاهش التهاب منجر می شود.
گرما درمانی و سرما درمانی نیز می تواند برای کاهش درد آرتروز زانو بسیار موثر باشد . گرم کردن ناحیه از طریق بهبود جریان خون درون عضلات به تسکین درد منجر می شود. برای این منظور باید مفاصلی را که دچار درد است ، روزانه دو تا سه مرتبه و هر بار به مدت 20 دقیقه گرم کنید
سرما نیز از طریق کاهش ورم موجب تسکین درد و التهاب می شود. به همین دلیل، ماساژ ناحیه به وسیله یک تکه یخ می تواند از طریق کم کردن ورم ، دامنه حرکتی و عملکرد زانو را افزایش دهد
کمر درد یکی از شایع ترین درد های اسکلتی عضلانی است که امروزه بخصوص در جوانان شایع تر است ، اما تا حالا شده با خودتون فکر کنید که برای کمر درد چی خوبه ؟ اصلا برای کمر درد باید استراحت کنیم یا نه ؟ اگر استراحت میکنیم چه مدت کافیست ؟ یا اینکه اصلا چه وقت زمان درست مراجعه به پزشک هست؟ و برای درمان دردمون پیش چه پزشکی باید بریم ؟ اگر به دنبال جواب این سوالات میگردید در ادامه این مقاله همراه …
سه شنبه ۱۷ دی ۱۳۹۸الألم العضلی إنّ الألم العضلی لا یصنّف کمرض بحدّ ذاته بقدر ما یتم اعتباره واحد من الأعراض الجانبیة لأمراض ومشاکل صحیّة أخرى، ویکون تمدّد فی عضلة واحدة أو مجموعة من عضلات الجسم، وإذا لم یتمّ البحث عن سببه قد یسبب مضاعفات أکثر خطورة مستقبلاً، أبرزها الإصابة بالوهن العضلی الأیضی أو متلازمة التعب المزمن. أسباب آلام العضلات هناک مجموعة مختلفة من الأسباب تؤدّی إلى الشعور بألم فی …
چهارشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۸الم الظهر الشکوى من الم الظهر (Back pain) مسألة شائعة جدًا، إذ یعتبر الم الظهر، السبب الأکثر انتشارا للتوجه للعلاج الطبی وللتغیب عن العمل. الأنباء المشجعة هی أنه بالامکان تجنب غالبیة أنواع الام الظهر (Back pain). فی حال فشلت محاولات تجنب الم الظهر، فان علاجاً بسیطاً یمکن القیام به من البیت، بالإضافة إلى الحرص على تفعیل الجسم بشکل صحیح، من شانها أن تعالج الام الظهر خلال عدة أسابیع، لیعود …
پنجشنبه ۷ آذر ۱۳۹۸ألم الکتف یُصاب الکتف کغیره من أجزاء الجسم بالعدید من المشاکل الصحیّة المختلفة التی تؤدی إلى الشعور بالألم فیه، وخصوصاً أنه یتألّف من مجموعة متکاملة من الأوتار والعضلات والمفاصل، التی تعمل کنظام متکامل حتى تنشأ عنها حرکة ذراع الید، وعادةً ما تکون آلام الکتف نتیجة إصابة بضربة أو خلل وظیفیّ معین؛ لذلک سوف نتناول هنا أبرز الأسباب التی تؤدّی لوجود ألم فی الکتف، ومن أبرز هذه الأسباب ما …
یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۸التشخیص یرجح أن یقوم الطبیب بالتالی فی أثناء الفحص البدنی: فحص رکبتک تحسبًا لوجود تورم وألم ووجع وسخونة وکدمات واضحة بها إجراء فحص للتحقق من المسافة التی یمکنک تحریک الجزء السفلی من ساقک لها فی اتجاهات مختلفة الضغط على مفصل الرکبة أو جذبه لتقییم سلامة هیکل رکبتک اختبارات التصویر الطبی وفی بعض الحالات قد یَقترِح طبیبکَ بعض الاختبارات، ومنها: الأشعة السینیة. قد یُوصِی طبیبکَ …
یکشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۸العلاج غیر الجراحی لألم العضلات والعظام فی مرکزآرمان الشامل لإعادة التأهیل جراحة القرص القطنی والعنق دون جراحة العلاج غیر الجراحی لالتهاب المفاصل فی الرکبة العلاج غیر الجراحی لاضطرابات الکتف والکتف والألم العلاج غیر الجراحی للقدم المسطحة العلاج غیر الجراحی لتشوهات العمود الفقری وآلام الظهر والبزل القطنی المفرط العلاج غیر الجراحی للرکبة الصلیبیة والأقواس العلاج غیر …
دوشنبه ۶ آبان ۱۳۹۸سلام دوستان کرونا را جدی بگیریم اما کمتر بترسیم؛٩٨درصد از بیماران مبتلا به این ویروس با رعایت یه سری نکات درمان شده اند. راههای انتقال کوروناویروس جدید همانند سایر کوروناویروس ها و ویروس آنفلوانزا است؛ یعنی از تماس دست آلوده به ترشحات تنفسی با چشم، بینی و دهان، از راه قطرات تنفسی (عطسه، سرفه و صحبت کردن چهره به چهره به مدت طولانی)، بنابراین ????استفاده از ماسک برای فرد بیمار و …
دوشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۸بادی کامپوزیشن یا ترکیب بدنی چیست؟ بدن ما از دو نوع توده تشکیل شده است: توده چربی و توده بدون چربی. توده چربی، چربیهایی است که در اندامهای داخلی بدن قرار گرفته و توده بدون چربی که شامل استخوان، آب و عضلات است. چربیها در بدن میتوانند در بافت عضله، زیر پوست و یا در اطراف اندامهای اصلی واقع شده باشند. ارزیابی ترکیب بدن برای توصیف درصد چربی، استخوان، آب و عضله در بدن …
یکشنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۸یکی از درد های رایج و بسیار آزاردهنده در بین مراجعین سر درد میباشد بخصوص سر دردهای ناگهانی و یامزمن و طولانی مدت؛که بعضا با دردهایی مانند میگرن اشتباه گرفته میشود و در نتیجه درمان هم نتیجه بخش نیست،بنابراین اگر مدت هاست که دچار سردرد هستید و با درمان های مختلف هنوز دردتان ادامه دارد این ویدیو را با دقت ببینید .
شنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۸امروزه یکی از راهکارهای بدون نیاز به جراحی دردهای اسکلتی و عضلانی از جمله کمر درد و زانو درد فیزیوتراپی میباشد . اما بسیار اهمیت دارد که فیزیوتراپی به شکل درست انجام پذیرد .چراکه یک فیزیوتراپی نامناسب همواره صدمات و آسیب های بیشتری را به فرد وارد میکند . بخش فیزیوتراپی مرکز جامع توانبخشی آرمان با داشتن کادری مجرب و متخصص و همینطور تجهیزاتی جدید همواره سعی نموده است تا نیاز شما عزیزان …
چهارشنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۸یکی از دلایل اصلی مراجعه افراد به کلینیک های توانبخشی گردن درد میباشد ، اما نکته خوب این است که بسیاری از علایم درد گردن را میتوان با حرکات کششی اصولی ، تمرینات مقاومسازی و حفظ حالات صحیح استقرار گردن کاهش داد یا کاملاً از بین برد و همینطور، گاهی میتوان به همین ترتیب از بروز گردندرد جلوگیری کرد... تحت هیچ شرایطی بدون مشورت گرفتن از پزشک متخصص در صورتی که گردن درد …
پنجشنبه ۶ تیر ۱۳۹۸